
W niektórych sytuacjach zdrowotnych i zazwyczaj w sezonach jesienno-zimowych przypominamy sobie, że warto zapewnić lepszą ochronę naszemu organizmowi. Wybieramy się wtedy do apteki by zaopatrzyć się w preparat witaminowy. Produktów multiwitaminowych na rynku jest bardzo wiele i wybór odpowiedniego nie należy do łatwych. Poniżej kilka opinii na temat suplementów witaminowych.
Po co nam multiwitaminy, skoro wszystkie potrzebne witaminy i minerały są w pożywieniu
Bez względu na nasze usilne starania i opinii, iż zdecydowana większość z nas spożywa regularnie owoce i warzywa, to nie jesteśmy w stanie zaspokoić naszego dziennego zapotrzebowania na wszystkie substancje odżywcze. Multiwitaminy oraz inne suplementy diety mogą więc wspomóc nadrabianie braków związków, których nie potrafimy regularnie dostarczać organizmowi w określonych dawkach.
Tran spożywany przez cały rok ochroni przed każdą chorobą
Tran powinno się pić wyłącznie od września do kwietnia. W okresie lata powinno się robić przerwę, ze względu na możliwość przedawkowania witaminy D, którą w okresie letnim nasz organizm wytwarza sam pod wpływem promieni słonecznych. Tran doskonale poprawia nastrój, polecany jest również chorym na depresję. Poprawia kondycję włosów , skóry, całego organizmu. Tran dobrze wzmocni nasz układ odpornościowy, jednakże nie jest złotym środkiem na wszystkie choroby.
Kilka prawd o witaminie D
na początek wrzucam filmik na ten temat:
W ostatnim czasie kilka razy natknęłam się na stwierdzenie, że niedobór witaminy D jest niemożliwy, ponieważ organizm sam syntetyzuje ją na słońcu. Czy tak jest w istocie? O tym i o innych ważnych kwestiach związanych z tą witaminą przeczytacie w dzisiejszym poście 🙂
Czym jest witamina D i jaką rolę pełni w organizmie?
Mówiąc o witaminie D, zwyczajowo mamy na myśli witaminę D3, czyli cholekalcyferol, który w szeregu przemian może być syntetyzowany z cholesterolu. Należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jakie są jej funkcje w organizmie?
– warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego:
* zwiększa wchłanianie wapnia w jelitach, ułatwia jego transport i umożliwia wbudowywanie
go w kości
* w pewnym stopniu wyrównuje niewłaściwe proporcje między wapniem i fosforem
pobieranymi z pożywieniem
* ułatwia zmianę fosforu organicznego w nieorganiczny (jego związki wchodzą w skład
kości)
– wspomaga układ immunologiczny
– hamuje nadmierne namnażanie się komórek i stymuluje ich różnicowanie się (np. w układzie krwiotwórczym)
– bierze udział w regulowaniu ciśnienia krwi
– zwiększa siłę mięśni
– pobudza przemianę materii przez gruczoł tarczowy i zapobiega jego nadmiernemu rozrostowi
Przyczyny i skutki niedoboru
Przyczyny niedoboru:
– powszechnie występujące zbyt małe spożycie witaminy D
– zaburzenia jelitowo-wątrobowe
– zmniejszona synteza w skórze
– upośledzone wchłanianie z przewodu pokarmowego
– zaburzenia metaboliczne
Najbardziej widoczne i chyba wszystkim znane skutki niedoboru tej witaminy to krzywica dziecięca, osteoporoza (porowatość i kruchość kości) i osteomalacja (rozmiękczenie kości).
Synteza na słońcu
Wiele osób pomyśli teraz – i co z tego, że spożycie jest niewielkie? Przecież witamina D powstaje sama, wystarczy wyjść na spacer! Oczywiście, od dziecka jesteśmy uczeni, że ta witamina jest syntetyzowana w skórze pod wpływem promieni UV i to jest prawda. ALE! Należy pamiętać o kilku istotnych sprawach:
– nasilenie syntezy zależy od strefy klimatycznej i pory roku – u nas w znaczącym stopniu zachodzi tylko od kwietnia do września
– żeby synteza była efektywna, należy mieć odkrytą twarz, nogi do kolan i ręce do łokci
– wpływ na intensywność syntezy ma także: zachmurzenie, zanieczyszczenie powietrza, stosowanie kremów z filtrem, wiek, pigmentacja skóry
– normy żywieniowe na tą witaminę ustalane są po uwzględnieniu tego, co organizm sam wyprodukuje – ich wypełnianie także jest konieczne!
Źródła w pożywieniu
Wypełnienie w jadłospisie normy na witaminę D to zmora każdego dietetyka 😉 Większość pokarmów zawiera jej bardzo niewiele – wyjątkiem są tłuste ryby morskie. Znajdziemy ją także w wątrobie, żółtku jaja, maśle, mleku, wzbogaconych margarynach, grzybach, mięsie, serach.
Po raz kolejny uzasadnione jest spożywanie ryb morskich co najmniej dwa razy w tygodniu!
Spożywanie multiwitaminy o każdej porze dnia i nocy
Niezależnie czy mamy do czynienia z lekiem czy z witaminami, Zawsze powinniśmy czytać instrukcje użycia i dawkowania. Zazwyczaj zaleca się przyjmowanie wspomnianych preparatów wraz z posiłkiem, ponieważ zażywanie takich substancji na pusty żołądek, może spowodować nieodpowiednie ich wchłanianie lub rozstrój żołądka.
Mam nadzieję, że ten wpis będzie dla kogoś przydatny i rozwieje “słoneczny” mit 😉
Jak wygląda u Was kwestia jedzenia ryb? Jak wiecie, lub nie, ja bardzo ich nie lubię i zwyczajnie nie jem 🙁 Im dłużej jednak studiuję, tym bardziej wzrasta we mnie gotowość na zmianę przyzwyczajeń… Może już niedługo uda mi się przełamać 🙂