Naukowcy łączą otyłość i choroby z dramatycznymi zmianami w diecie

22 Paź

[ad_1]

Uczeni z Princeton i Mpala łączą otyłość i choroby z dramatycznymi zmianami w diecie

Nowe badanie przeprowadzone przez Juliena Ayrolesa z Princeton i Dino Martinsa z Mpala potwierdza hipotezę „niedopasowania”. Okazało się, że otyłość, cukrzyca i choroby sercowo-naczyniowe wzrosły wśród osób Turkana, których dieta zmieniła się z diety zwierzęcej na opartą na węglowodanach. Tutaj naukowcy zbierają się w Centrum Badawczym Mpala. Od prawej: Julien Ayroles, Dino Martins, Jeremy Orina, Sarah Kocher, Jethary Rader i Charles Waigwa (w pozycji siedzącej) Źródło: Christian Alessandro Perez, University of Missouri-Columbia

Czy otyłość, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe i nie tylko są wynikiem „niedopasowania” posiłków, które spożywamy, do pożywienia, na które przygotowywany jest nasz organizm?

„Hipoteza niedopasowania” dowodzi, że każde z naszych ciał wyewoluowało i przystosowało się do trawienia pokarmów, które jedli nasi przodkowie, i że ludzkie ciała będą walczyć i w dużej mierze nie będą w stanie metabolizować radykalnie nowego zestawu pokarmów.

„Ludzie ewoluowali w zupełnie innym środowisku niż to, w którym obecnie żyjemy” – powiedział Amanda Lea, stażysta podoktorancki w Lewis-Sigler Institute for Integrative Genomics (LSI) i pierwszy autor badania opublikowanego w bieżącym numerze czasopisma Postęp naukowy. „Żadna dieta nie jest ogólnie zła. Chodzi o rozbieżność między twoją historią ewolucyjną a tym, co obecnie jesz”.

Pomysł „niedopasowania” istnieje od lat, ale trudno go bezpośrednio przetestować. Większość eksperymentów skupia się na porównywaniu ludzi z Zachodu do członków społeczeństw łowców i zbieraczy, ale to nieuchronnie łączy wszelkie skutki diety z innymi różnicami genetycznymi lub stylem życia.

Wkrocz do Turkany – wystarczającej na utrzymanie populacji pastorów z odległej pustyni w północno-zachodniej Kenii. XX wieku ekstremalna susza połączona z odkryciem pobliskiej ropy doprowadziła do gwałtownych przemian w regionie. Duża część populacji porzuciła koczowniczy tryb życia, niektórzy zamieszkali na wsi, a inni w miastach. Tradycyjna Turkana nadal opiera się na żywym inwentarzu – wielbłądach dromaderach, bydle zebu, owcach o grubych ogonach, kozach i osłach – podczas gdy Turkana mieszkająca w miastach przeszła na dietę znacznie bogatszą w węglowodany i przetworzoną żywność. Jest to trend szeroko obserwowany na całym świecie, będący wynikiem postępującej globalizacji, nawet w odległych społecznościach.

Uczeni z Princeton i Mpala łączą otyłość i choroby z dramatycznymi zmianami w diecie

Nowe badanie przeprowadzone przez Juliena Ayrolesa z Princeton i Dino Martinsa z Mpala potwierdza hipotezę „niedopasowania”. Okazało się, że otyłość, cukrzyca i choroby sercowo-naczyniowe wzrosły wśród osób Turkana, których dieta zmieniła się z diety zwierzęcej na węglowodanową. Tutaj naukowcy z Mpala, Simon Lowasa i Michelle Ndegwa, przeprowadzają wywiad z uczestnikiem badania Turkana w szkole w Lakipia w Kenii. Kredyt: Dzięki uprzejmości autorów

„Zdaliśmy sobie sprawę, że mieliśmy okazję zbadać wpływ odchodzenia od tradycyjnego stylu życia, polegającego na prawie 80% produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego – diecie niezwykle bogatej w białko i tłuszcze, z bardzo małą ilością węglowodanów lub bez węglowodanów – na dietę przeważnie węglowodanową dieta – powiedział Julien Ayroles, adiunkt na wydziale ekologii i biologii ewolucyjnej oraz LSI, który jest starszym badaczem w nowym artykule. „Stworzyło to bezprecedensową szansę: populacje homogeniczne genetycznie, których dieta obejmuje zróżnicowany styl życia od stosunkowo„ dopasowanego ”do skrajnie„ niedopasowanego ”do ich najnowszej historii ewolucyjnej”.

Aby odpowiedzieć na to pytanie, naukowcy przeprowadzili wywiady i zebrali dane dotyczące zdrowia 1226 dorosłych Turkana w 44 lokalizacjach. Wśród ankieterów byli Lea i Ayroles, a także zespół badawczy z Centrum Badawcze Mpala w Kenii, na czele z Dino Martinsem. Mpala jest najbardziej znana jako witryna dla światowej klasy studia ekologiczne, ale dzięki badaniom nad Turkaną otwiera również nowe możliwości w dziedzinie antropologii i socjologii oraz genetyki i genomiki, wykorzystując nowe laboratorium genomiczne finansowane przez NSF.

„To bardzo ważny pierwszy artykuł pochodzący z prac Turkana genomics oraz Mpala NSF Genomics and Stable Isotopes Lab” – powiedział Martins. „Prowadzenie badań takich jak to badanie wymaga ogromnego zaufania i szacunku w naszych lokalnych społecznościach oraz w bardziej odległych społecznościach: w jaki sposób uzyskujemy do nich dostęp, jak wchodzimy w interakcje. Powodem, dla którego Mpala i Turkana mogą być w tym celu, jest to, że mamy długoterminowe relacje. To, co wydarzyło się w wielu częściach świata, gdzie niektóre z tych badań zostały przeprowadzone i poszło nie tak, to sytuacja, w której naukowcy skaczą na spadochronach do społeczności i wylatują z nich. To nie sprawia, że ​​ludzie ci ufają – po prostu stwarza wiele niepokojów i problemów. Ale tutaj społeczności nas znają. Jesteśmy tam od 25 lat. Nasz personel badawczy wywodzi się ze społeczności lokalnych ”.

Projekt powstał, gdy Ayroles odwiedził Martinsa, przyjaciela z Uniwersytetu Harvarda, w Turkana Basin Institute, gdzie mieszkał Martins. W brutalnie upalny dzień Bożego Narodzenia, głęboko na pustyni, mile od jakiejkolwiek znanej wioski, Ayroles był zaskoczony, widząc grupę kobiet niosących wodę w słoikach na głowach. Martins wyjaśnił, że kobiety niosą wodę z powrotem, aby podzielić się z innymi Turkaną, i dodał, że te kilka naczyń z wodą wystarczy do picia przez tydzień lub dłużej.

„Julian mówi:„ To niemożliwe. Nikt nie przeżyje na tej małej wodzie ”- wspomina Martins. „I tak mózg jego naukowca zaczyna myśleć, a on wymyśla ten projekt, aby powiedzieć:„ Jak to jest, że ludzie mogą przetrwać w tym niesamowicie surowym środowisku? ”. I odwróciłem to, mówiąc: „Właściwie myślę, że pytanie brzmi:„ Jak to się stało, że przystosowaliśmy się do przetrwania w innych środowiskach? ”Ponieważ oczywiście jest to środowisko, z którego wszyscy wyszliśmy”.

Uczeni z Princeton i Mpala łączą otyłość i choroby z dramatycznymi zmianami w diecie

Nowe badanie przeprowadzone przez Juliena Ayrolesa z Princeton i Dino Martinsa z Mpala potwierdza hipotezę „niedopasowania”. Okazało się, że otyłość, cukrzyca i choroby sercowo-naczyniowe wzrosły wśród osób Turkana, których dieta zmieniła się z diety zwierzęcej na opartą na węglowodanach. Tutaj kobiety Turkana niosą wodę z powrotem do swojego mieszkania, w północnej Turkanie. Źródło: Kennedy Saitoti, Centrum Badawcze Mpala

Projekt wyrósł stamtąd, przybierając formę badania profili zdrowotnych 10 biomarkerów Turkana żyjących w miastach, wioskach i na obszarach wiejskich. Naukowcy odkryli, że wszystkie 10 osób było doskonałych wśród Turkany wciąż żyjącego swoim tradycyjnym, pastoralnym stylem życia – oraz wśród Turkanów, którzy prowadzili wiejskie wioski, produkując i sprzedając węgiel drzewny lub plecione kosze lub hodowali zwierzęta na handel.

Jednak Turkana, która przeprowadziła się do miast, wykazywała słabe zdrowie układu krążenia, ze znacznie wyższym poziomem otyłości, cukrzycy, chorób układu krążenia i wysokiego ciśnienia krwi. Wskaźniki zdrowia pokazały również, że im dłużej Turkana mieszkała w mieście, tym byli mniej zdrowi, a mieszkańcy miasta przez całe życie byli narażeni na największe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

„Znajdujemy mniej więcej to, czego się spodziewaliśmy” – powiedział Ayroles. „Przejście na dietę opartą na węglowodanach powoduje choroby”.

„Jest efekt kumulacji” – dodała Lea. „Im bardziej doświadczasz środowiska miejskiego – ewolucyjnie niedopasowanego środowiska – tym gorzej będzie to dla twojego zdrowia”.

Ayroles ostrzegł, że badania nie powinny być interpretowane jako faworyzujące dietę białkową. „Jedną z najbardziej niezwykłych rzeczy w Turkanie jest to, że jeśli ty i ja przeszliśmy na dietę Turkana, bardzo szybko zachorowalibyśmy!” powiedział. „Kluczem do zdrowia metabolicznego może być dostosowanie naszej diety i poziomu aktywności do diety naszych przodków, ale nadal musimy określić, które składniki mają największe znaczenie”.

Naukowcy łączą otyłość i choroby z dramatycznymi zmianami w diecie

Benjamin Mbau, asystent naukowy z Mpala w Turkana Genome Project, używa wirówki w laboratorium. Zdjęcie: Ken Gitau, Mpala Research Center

Naukowcy kontynuowali badania i gromadzenie danych oraz planują rozszerzyć badanie, aby objąć nim różne ludy tubylcze na wyspach Pacyfiku i gdzie indziej, które również doświadczają tych odchyleń od tradycyjnego stylu życia.

„Wiele możemy się nauczyć o ewolucji i zdrowiu człowieka od wielu tradycyjnych populacji na całym świecie” – powiedziała Lea. „Doświadczają tej niezwykłej, szybkiej zmiany środowiska i możemy być jej świadkami w czasie rzeczywistym”.

„Urbanizacja i integracja rynku mają silny, nieliniowy wpływ na zdrowie kardiometaboliczne w Turkanie” – Amanda J. Lea, Dino Martins, Joseph Kamau, Michael Gurven, Julien F. Ayroles ukazuje się w numerze 21 października Postęp naukowy.


Tama w Etiopii powoduje niedobór wody w Kenii: grupa praw


Więcej informacji:
Amanda J. Lea i in., Urbanizacja i integracja rynku mają silny, nieliniowy wpływ na zdrowie kardiometaboliczne w Turkana, Postęp naukowy 21 października 2020: Vol. 6, nie. 43, eabb1430. DOI: 10.1126 / sciadv.abb1430 , advances.sciencemag.org/lookup… .1126 / sciadv.abb1430

Dostarczone przez Princeton University


Cytat: Naukowcy łączą otyłość i choroby z dramatycznymi zmianami w diecie (2020, 21 października) pobrano 21 października 2020 z https://medicalxpress.com/news/2020-10-scholars-link-obesity-disease-dietary.html

Niniejszy dokument podlega prawu autorskiemu. Z wyjątkiem wszelkich uczciwych transakcji do celów prywatnych studiów lub badań, żadna część nie może być powielana bez pisemnej zgody. Ta zawartość jest w jedynie w celach informacyjnych.



[ad_2]

Source link

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *