5 produktów zwiększających odporność

17 Mar

Końcówka zimy, a początek wiosny to pora na kaszel, pociągnięcie nosem, a jeśli jesteś jednym z nieszczęśliwych, atak grypy. Zamiast zwracać się do pobliskiej apteki lub gabinetu lekarskiego zaopatrz się w pięć następujących potężnych wzmacniaczy układu odpornościowego.

Owoce cytrusowe – prawie wszystkie owoce cytrusowe są bogate w witaminę C, która, jak się uważa, zwiększa produkcję białych krwinek w organizmie, co jest kluczem do zwalczania infekcji. Witamina C może również skrócić czas trwania objawów przeziębienia i poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego. Ponieważ organizm nie magazynuje witaminy C, konieczne jest codzienne spożywanie tego składnika odżywczego, aby zachować zdrowie. Popularne owoce cytrusowe to grejpfrut, cytryna, limonki, pomarańcze, mandarynki i klementynki.

Brokuły – to warzywo jest wypełnione witaminami i minerałami, w tym witaminami A, C i E, a także przeciwutleniaczami i błonnikiem. Postaraj się przygotować to warzywo przy minimalnej ilości gotowania, aby zachować jego składniki odżywcze. Weź pojemnik z hummusem i zanurz go.

Imbir – prawdopodobnie słyszałeś o stosowaniu imbiru w leczeniu rozstrojów żołądka i nudności. Korzeń imbiru ma wiele dodatkowych korzyści, takich jak świetne źródło przeciwutleniaczy. Imbir może pomóc zmniejszyć stan zapalny i przewlekły ból i może mieć właściwości obniżające poziom cholesterolu. Dodaj startego imbiru do smażenia lub obierz i zanurz go w całości w gorącej wodzie z odrobiną cytryny.

Jogurt – probiotyki znajdujące się w jogurcie i innych produktach fermentowanych są znane jako „dobre bakterie” dla jelit i mogą złagodzić objawy przeziębienia. Te probiotyki w naturalny sposób poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego i trawienie. Jogurt może być również doskonałym źródłem witaminy D, która pomaga regulować układ odpornościowy i uważa się, że wzmacnia naturalną obronę naszego organizmu przed chorobami. Badania pokazują, że osoby z niskim poziomem witaminy D mogą być bardziej narażone na grypę lub przeziębienie. Poszukaj jogurtu, który ma „żywe i aktywne kultury” na etykiecie i spróbuj uzyskać zwykłą odmianę bez dodatku cukru.

Zupa z kurczaka – badania pokazują, że gorąca zupa z kurczaka jest bardziej skuteczna niż zwykła woda w pobudzaniu nosa, pomagając pozbyć się bakterii i wirusów. Nawilżająca zupa z kurczaka zawiera również substancję chemiczną zwaną karnozyną, która może chronić twoje ciało przed wirusem grypy. Napełnij swoją zupę dużą ilością kurczaka, ponieważ jest ona nie tylko bogata w białko, ale także zawiera witaminę B-6, która jest niezbędna do tworzenia nowych i zdrowych czerwonych krwinek.

Ważne jest, aby uznać, że układ odpornościowy jest złożony, a jedzenie różnorodnych witamin i minerałów to tylko jeden ze sposobów wspierania zdrowia immunologicznego. Pamiętaj, aby uwzględnić inne strategie stylu życia w celu wzmocnienia układu odpornościowego, takie jak regularne ćwiczenia, utrzymywanie zdrowej wagi, wystarczająca ilość snu i minimalizowanie stresu. Włączenie powyższych wzmacniaczy układu odpornościowego i wskazówek do codziennego schematu pomoże ci zachować zdrowie i energię w przerażającym sezonie przeziębienia i grypy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *