10 Superproduktów, które warto jeść.

18 Mar

Ogólnie wiadomo, że dieta i jedzenie “dobrych” produktów to absolutna podstawa jeśli zależy nam nie tylko na świetnej sylwetce ale także zdrowiu i dobrym samopoczuciu.

Wszystkie chcemy mieć gładką skórę, piękne włosy i płaski brzuch bez zbędnego tłuszczu. Poniżej znajdziemy kilka super-produktów, które mogą nam pomóc w realizacji tych marzeń 😉

PARMEZANWzmacnia Kości. Wapń jest kluczem do zapobiegania osteoporozie. Jogurt i odtłuszczone mleko są świetnymi pomocnikami w tym zakresie, ale kto chciałby je jeść trzy razy dziennie?
Natomiast parmezan zawiera  1380mg wapnia w 100g. Co świetnie zaspokaja nasze zapotrzebowanie
JABŁKASłodkie i chrupiące, jabłka są bogate w przeciwutleniacze. W jego skórce znajduje się dużo antyoksydantów, które między innymi zwiększają odporność naszych płuc na zanieczyszczenia. Kolejnym plusem jabłek jest ich niska kaloryczność przy czym jest to owoc bardzo sycący dzięki dużej zawartości błonnika.Potrzebujemy jeszcze czegoś by pokochać ten owoc? W takim razie dodam, że jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia, dzięki czemu nasze włosy, zęby i paznokcie będą w lepszym stanie.  Do tego chrupanie jabłek jest znacznie przyjemniejsze od łykania tabletek 😉

SOCZEWICANie wiem czy tylko mi się tak wydaje, czy faktycznie soczewica jest raczej mało u nas popularna. A szkoda.  Jest bogata w błonnik, proteiny oraz uwaga, kwas foliowy. W dodatku jest niskokaloryczna i jak na warzywa strączkowe, nie obciąża tak mocno układu trawiennego

BROKUŁYSą bardzo bogate w witaminę C. Jedna szklanka całkowicie pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie. Związki, które zawierają przeciwdziałają w powstawaniu raka. Zawierają także wiele cennych dla nas minerałów np.: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka oraz witamin A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy.
ZIEMNIAKIZiemniaki zawierają związek zwany” skrobia oporna”, Który może nam pomóc utrzymać wagę w ryzach, gdyż jest odporna na działanie enzymów trawiennych, nie jest wchłaniana w jelicie cienkim tylko przechodzi do jelita grubego i tam dopiero jest przekształcana na związki, które działają podobnie jak błonnik.
Mitem jest też, że ziarniaki są bardzo kaloryczne. To nie ziemniaki nas tuczą tylko sosik i tłuszczyk, którym lubimy je polewać 😉
Dodam jeszcze tylko, że ziemniaki zawierają więcej potasu niż banany ( choć banany są smaczniejsze)
SZPINAKCoś co tygryski lubią najbardziej, albo powinny lubić by były zdrowe i silne jak Papay. Dlaczego szpinak jest taki wspaniały? Zawiera dużo witam i jest to jedno z warzyw o najsilniejszych właściwościach nowotworowych. Zawiera dużo wody, jest niskokaloryczny. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zaniku mięśni.
CIEMNA CZEKOLADAJako dziecko nie znosiłam ciemnej czekolady dopiero z czasem się do niej przekonałam. Ma intensywniejszy smak, jest mniej kaloryczna. W dodatku jedzona sporadycznie (no ale przecież nikt nie pochłania jej taczkami) pomaga dbać o serce i chroni przed udarem oraz reguluje poziom antyoksydantów.
SARDYNKISą dobrym źródłem kwasów omega-3 , które zmniejszają stany zapalne, które mogą prowadzić do zablokowane tętnic. Pomagają również zapobiegać powstawaniu zakrzepów krwi, które mogą powodować ataki serca i udary mózgu. 
AVOKADOJest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu pomaga w obniżeniu złego cholesterolu.  Jest bogate w witaminy E, C, B2, B6. Zawiera potas i magnez. W dodatku wspaniale smakuje ale uwaga, jest nieco kaloryczne, jeden owoc może mieć nawet 400kcl
PEŁNOZIARNISTY MAKARONMakarony pełnoziarniste zawierają sporą dawkę minerałów oraz błonnika, dzięki czemu są bardziej sycące od ich niepełnoziarnistych odpowiedników. A to już pozwoli zjeść nam nieco mniej kalorii 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *